Res och väx som person

Res och väx som person

Att resa är viktigt för den personliga utvecklingen. Det krävs mod att våga möta nya människor som lever i en annan kultur och på ett respektfullt sätt lära sig av dem. Res till andra länder och väx som individ, en god investering för hela livet.

Resa

Människan har i alla tider tyckt om att resa. Idag är resandet en del av vår livsstil. Det är ett stort intresse för många svenskar. Det är många som läser resemagasinet Vagabond för att få goda tips på var de kan åka utomlands för att dyka, njuta av värmen och äta god mat. Vissa satsar främst på charter, medan andra reser på egen hand. Om du vill växa som person bör du våga dig utanför den trygga chartervärlden. Om du inte är van att resa kan det vara klokt att börja med en chartertur, så att du helt enkelt kommer igång. Men för att utmana dig måste du bortom tryggheten i turiststråken.

Våga utmana dig själv

Vi kan utmana oss själva på olika sätt: fysiska utmaningar som att bestiga ett berg, mentala utmaningar som att resa med buss istället för flyg och sociala utmaningar där vi tvingas möta nya människor. Det intressanta är att när vi möter nya människor, så möter vi indirekt också oss själva. Hur vi reagerar på andra människor säger väldigt mycket om oss som individer. Om du vill växa som person är det viktigt att du vågar utmana dig själv, på olika sätt. Besluta dig för att åka till ett land som du inte kan så mycket om, där de flesta inte talar engelska och res omkring. Då kommer du lära dig mycket om människor och att vi kan kommunicera, trots att vi inte talar samma språk.

Resa på egen hand

För många kan det vara en stor utmaning att våga resa på egen hand. Om du aldrig har rest på egen hand kan det vara klokt att börja med ett välkänt resmål. Om du vill backpacka är det klokt att åka till Sydostasien och sedan ner till Australien. Vill du främst bara testa på att resa på egen hand kan du åka på en weekendresa till London eller Paris. När du reser på egen hand ska du naturligtvis vara extra försiktig. Boka hotell och vandrarhem som ligger i trygga områden. Var inte ute för sent på kvällen ensam. Naturligtvis håller du kontakt med nära och kära där hemma så att de alltid vet i vilken stad du är. Som ensamresenär kommer du mycket lättare att lära känna nya människor. Istället för att du känner tryggheten i en partner eller ett kompisgäng och bara vända dig till dem, så kommer du helt naturligt att börja umgås med andra människor.