Diabetiker – att tänka på inför resan

Diabetiker – att tänka på inför resan

Diabetes, diabetes mellitus eller sockersjukan – det icke så kära barnet med många namn är en av Sveriges stadigast växande folksjukdomar. Den största andelen diagnostiserade har diabetes typ 2, där hela 85-90 % utvecklat den komplexa varianten där kroppen fortsatt producerar insulin men kroppen inte mäktar med att hålla blodsockerhalten låg nog. Vid diabetes typ 1 slutar kroppen tvärtom att helt bilda nytt insulin och därför behöver detta tillföras kroppen i form av injektioner. Trots att det som nydiagnostiserad kan kännas omständligt och besvärligt att resa som tidigare finns det ingenting som säger att du inte kan se världen – det krävs bara lite mer, och noggrannare, planering.

Oavsett om du har en tablett-, insulin- eller kostbehandlad diabetes så är det viktigt att noga se över din packlista för att se till att du får med dig allting du behöver. Många gånger kan det vara svårt att få tag på nödvändigheter till din behandling utomlands och det blir dessutom ofta en kostsam historia. Se till att lägga saker som är viktiga att ha nära till hands i handbagaget, så som insulin, blodsockermätare och stickor – detta också för att det incheckade bagaget kan utsättas för extrem värme eller kyla när det förvaras på eventuella flyg eller bagageutrymmet på en buss.

Allt kan hända på en resa och att vara beredd på det mest oförutsedda gynnar dig i alla lägen. Packa gärna med dig extra insulin och en till mätare i en annan väska, kanske en medresenärs, om det skulle vara så att oturen är framme och ditt bagage skulle hamna på villovägar. Behåll eventuella läkemedel i sin originalförpackning då detta gör preparaten enklare att identifiera för tullen. Det kan även vara bra att be din doktor utfärda ett intyg att visa upp vid säkerhetskontrollen där det framgår att du behöver insulin och injektionspump och/eller annan utrustning.